Marka tescil, bir firmanın ve/veya şahsın mallarının ve/veya hizmetlerinin diğer firmaların/şahısların mallarından ve/veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan isimler, sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, kokular ve seslerdir.

    Hızla artan ticari rekabet ortamında firmaların en güçlü rekabet silahları zamanla değeri sürekli artan markaları olmaktadır. Bu nedenle öncelikle marka tescil işlemi yapılarak markalar koruma altına alınmalıdır. Şirket değerleme uzmanları firmaların toplam değerini hesaplarken, marka patent gibi soyut değerlerinin %80 somut varlıklarının da %20 oranında payı olabileceğini belirtmektedirler. Günümüzde marka değeri milyar dolarla ölçülen pek çok şirket bulunmaktadır.
Marka Tescili Nedir ?

Marka tescil, bir firmanın ve/veya şahsın mallarının ve/veya hizmetlerinin diğer firmaların/şahısların mallarından ve/veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan isimler, sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, kokular ve seslerdir. Kısacası üretilen ürünler ile verilen hizmetlerin üzerinde kullanılan işaretlerin tescil ile korunmasıdır. Marka tescili halk arasında; isim hakkı, isim tescili, logo tescili, marka patent, isim patenti gibi tabirlerle de anılmaktadır.

Firmalar kurulurken Ticaret Odalarından kendilerine bir unvan belirlemek durumundadırlar. Bazı firma sahipleri bu unvanın kendisine “marka hakkı” verdiğini zannetmektedirler. Oysa marka hakkı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından alınabilecek bir tescil belgesi ile edinilebilmektedir.

Markalaşmaya önem veren her firmanın atması gereken ilk adım marka tescil belgesi almak olmalıdır. İşletmenizi diğer işletmelerden ayırt edecek bir çok durum için tescil alabilirsiniz.
Neler Marka Olarak Tescil Edilebilir?

Marka tescili alabileceğiniz durumlar aşağıdaki gibidir;

    İşletmenizin Adı.
    Bir ürün adı.
    İşletmenizin logosu.
    Bir sembol veya tasarım.
    Ses.
    İşletmenizin Sloganı.
    Renk.
    Hareket tescili (Örnek Nusret Tuzlama Hareketi)
    Desenler tescil edilebilir.

İşletmeniz için marka tescili almak çok çeşitli korumalar sunan önemli bir adımdır.Bu adımı atmak işinizi resmileştirir ve kimsenin marka adınızı kullanamamasını ve bütün yasal hakların sizde olmasını sağlar.

Efor Patent uzmanları olarak müvekkillerimize marka tescil önerilerimiz;

    İş hayatında tescilsiz bir markaya yatırım yapmamaları
    Markalarını kullanmaya başlamadan önce Marka Sorgulama-Araştırma işleminin yapılması,
    Uygun marka bulunduktan sonra Marka Tescil işlemi ile koruma altına alınmasıdır.
    Tescil sonrasında ise “marka izleme” hizmeti ile benzer markaların takibinin yaptırılarak tescilinin engellenmesini sağlamalarıdır.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvuruları online olarak ya da şahsen yapılabilmektedir. Başvurular; Herhangi bir şirketi olmayan her şahıs adına veya şirket tüzel kişiliği tarafından  yapılabilmektedir.

İşletmenizle bağlantılı olarak bir işletme adı veya logosu kullanmaya başladığınız an marka tescili işlemini gerçekleştirdiğinizde, aynı zamanda kendi adınıza ve markanız da yasal haklar edinmeye başlarsınız. Aksi takdirde dikkatli olmalısınız, çünkü kullandığınız adı sizden önce bir işletme kullanıyorsa, başka bir markanın ihlalinde bulunuyor olabilirsiniz. Dolayısıyla marka tescil süreci dikkat gerektiren bir süreçtir bir marka adını kullanmadan önce kesinlikle ön araştırma yapın özellikle günümüzde internet oldukça aktif bir şekilde kullanılıyor. Ve tescilini yapmak istediğiniz markayla ilgili bir çok detay bulabilirsiniz.

Marka tescili nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir? Süreç hakkında aşağıda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Marka Tescil Süreci

    Ekibimiz tarafından ön araştıma ve tescillenebilirlik yorumu yapılması, tescillenebilecek bir marka ise, başvuru dosyasının hazırlanması, değil ise öneriler getirilerek tescillenebilir bir marka oluşturulmasına yardımcı olunması.
    TÜRKPATENT’e başvuru yapılması ve  kurum tarafından şekli inceleme yapılarak kabul veya reddine karar verilmesi.
    Ekibimiz tarafından kurum tarafından verilen kararın değerlendirilmesi ve gerekli görülürse itiraz edilmesi.
    Kabul edilerek yayına çıkarılan marka gelebilecek itirazlarının değerlendirilmesi ve gerekli görülürse savunma yapılması.
    Tesciline karar verilen marka için tescil ücretinin ödenerek belgenin alınması ve müvekkile teslim edilmesi.

Gerekli Evraklar;

    Marka sahibine ve adresine ait bilgileri içeren sözleşme (şahıs adına yapılacak ise isim soy isim, açık adres, TC kimlik numarası, telefon numarası, mail adresi, tüzel kişilik ticaret unvanı, açık adresi, vergi numarası, telefon numarası ve mail adresi )
    Vekaletname (Noter onayına gerek yoktur.)
    Tescili talep edilen markanın varsa logosu
    Başvuru ücretinin ödendiğine dair belge

Marka Tescil Süresi Ne Kadar?

Marka tescilinin başvuru tarihinden itibaren 10 yıl  korunma süresi mevcuttur. 10’ar yıl arayla tescilinizi yenileyerek markanızı koruma altına alabilirsiniz. Bu işleme marka yenileme denmektedir.

Marka tescil süresinin ne kadar kaldığını marka tescilinizi ne zaman yenilemeniz gerektiğini dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Aksi takdirde markanız düştüğü andan sizinle aynı sınıfta faaliyet gösteren başka bir firma markanızın bütün yasal haklarını kendine geçirebilir.
Marka Tescil Sınıfları

Her sektörün kendine ait bir marka tescil sınıfı mevcuttur. Tescil sürecine başlamadan önce markanızın hangi sınıfına ait olduğunu detaylı olarak incelemelisiniz. Yanlış marka sınıfına müraacat yaptığınız takdirde faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz asıl marka sınıfında markanızı kaybedebilirsiniz. Doğru sınıfta başvuru yapılmaması durumunda markanız sizinle ilgili alanda bir başkası tarafından tescillenebilir. Bu nedenle marka tescil başvuru işlemlerinizde sağlam referanslara sahip bilgi sahibi bir işletme veya şahıslarla çalışmanızı şiddetle öneririz.
Marka Başvurusunu Kimler Yapabilir?

Marka hakkı sahipleri ürün,hizmetlerinde kullandıkları isimleri yada işaretlerini marka olarak tescil ettirmek maksadıyla bireysel olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurabilirler. Fakat marka tescil süreci basit olarak gözükse de oldukça karışık bir yapıya sahiptir. Sürecinizin sonunda maddi ve zaman kaybı yaşamak istemiyorsanız Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde işlem yapma yetkisine sahip sicile kayıtlı resmi Marka Vekilleri aracılığı ile şahsen ya da online marka tescil başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Marka Tescil Ücreti

Marka tescil ücreti araştırma sürecinde çalışacağınız firmanın referanslarına dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden birisi yanlış marka sınıfında tescil işlemi hatası oldukça sık yapılmaktadır. Bu yüzden konusundan uzman kişilerle çalışmanız tescil süreniz açısından daha sağlıklıdır.

Marka tescil sürecinde konusunda uzman, sağlam referanslara sahip uzmanlarla başlamak istiyorsanız Marka tescil ücreti hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir yada bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
Marka Tescil Ücreti Nasıl Ödenir?

Marka tescil başvurusunda bulunmak için öncelikle ücretini ödemeniz gerekmektedir. Bir marka-patent tescil firmasıyla başvuru yaptığınızda zaten ücreti ödemek konusunda sizi yönlendireceklerdir.